Jaką pizzę lubimy najbardziej?

 

Pizza jest daniem, które bardzo chętnie jadamy na mieście lub zamawiamy z dostawą. Zjedzenie dobrej pizzy na mieście nie stanowi dzisiaj żadnego problemu. Duża liczba pizzerii sprawia, że bez trudu znajdziemy taką, w której pizza ma naprawdę wybory smak.

Pizza z minimalnej ilości składników

Pizza Dąbrowa Górnicza to między innymi klasyczna, bardzo prosta, ale ciesząca się ogromną popularnością pizza Margherita. Historia tej wersji pizzy rozpoczęła się pod koniec XIX wieku. Danie zostało przygotowane przez neapolitańskiego kucharza Raffaelo Esposito dla królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej. Przebywająca w Neapolu królowa chciała spróbować miejscowych dań. Pizza stworzona przez Esposito składała się tylko z trzech składników: białego sera mozzarella, czerwonych pomidorów San Marzano i zielonych listków bazylii. Na wierzchu pizzy powstała włoska flaga. Ta skromna pizza bardzo smakowała królowej, zezwoliła na nazwanie dania jej imieniem. Dzisiaj pizza Margherita należy do najczęściej zamawianych wariantów pizzy na całym świecie.

Jaką pizzę lubimy najbardziej?

Pizza dla Polaków

Pizzę można przygotować z naprawdę bardzo różnymi dodatkami. Wśród nas jest wiele osób, które preferuje pizzę „na bogato”. Skromne, włoskie wersje niekoniecznie nam smakują. Lubimy zamawiać pizzę na przykład z bekonem, dobrą wiejską kiełbasą, z pieczarkami i papryką. Bardzo często w polskich pizzeriach zamiast mozzarelli używane są regionalne sery. Czasem na wierzchu układane są także kiszone ogórki. Im lepsze składniki zostaną wykorzystane do przygotowania pizzy, tym bardziej będzie ona smaczna i pożywna. Ciasto na spód pizzy może być cienkie lub grubsze. Każdy może wybrać grubość ciasta taką, jaka najbardziej mu odpowiada. Warto jednak pamiętać, że na cienkim cieście nie powinno być zbyt dużo składników. Cienkie ciasto ich nie utrzyma i pizza się złamie.

Pomysłów na pizzę jest chyba tyle, ilu jest kucharzy. Na wierzchu drożdżowego placka można układać przeróżne składniki. Pizza powinna jednak pachnieć ziołami. Piecze się ją krótko w bardzo wysokiej temperaturze.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/dabrowa-gornicza-c-h-pogoria

 

 
 
 

0 komentarzy

 

Bądź pierwszy! Odpowiedz na artykuł.

 

Zostaw komentarz

 




XHTML: Możesz użyć znaczników:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>